lørdag 23. august 2014

Forklekjole størrelse 2-4 år og 4-5 år


 
 Her kommer klippeveiledning og mønster til størrelse 2-4 år og 4-5 år





Følg instruksjonene i mønsteret her. Jeg har gjort et par små endringer:
- Etter innspill fra en erfaren sydame har jeg lagt til innleggsstoff i "linningen" og "bryststykket" for at de skal holde seg bedre. Til et vanlig bomullsstoff som jeg har brukt her bør man bruke et mellomtykt innelggsstoff. Jeg bruker ofte strykelerret. Man kan også bruke feks Vliseline F220, men det har jeg aldri prøvd. Om du bruker tynnere stoff, må du velge et tynnere innlegg. Disse innleggstoffene har begge lim på en side som strykes fast på baksiden av stoffet du skal sy med. 
- Jeg har også prøvd ut en annen plassering av knapper og knappehull:

Med denne varianten er det enklere å regulere lengden på stroppene da man kun trenger å flytte knappen. Da blir alle tre knappene synlige, så det er jo koselig å velge knapper som pynter opp litt. Her er det bare å velge etter hva man synes er pent og praktisk.




tirsdag 12. august 2014

Mønster på gammeldags forklekjole

Free pattern pinafore dress

For en tid siden ble jeg spurt om å dele mønsteret på forklekjolen jeg sydde i vår, så her kommer det. Mønsteret passer til et barn på 6-8 år. Jeg er selvlært når det gjelder søm og det finnes sikkert flere måter å gjøre det på, men dette fungerer for meg. Håper det er lett å forstå. Lykke til!

Klippeveiledning:

Sy din egen forklekjole


Mønster til rysje på skuldrene (C):


Print ut. Teip sammen de to delene ved pilene. Klipp rundt mønsteret. Brett stoffet dobbelt og legg "brettelinjen" mot bretten. Fest med nåler og klipp rundt (men ikke i bretten). Du får da en stoffbit som er dobbelt så lang som mønsterbiten.
Jeg har lagt til litt på oppskriften (kursiv). 
Innleggsstoff: Velg et mellomtykt strykeinlegg som feks strykelerret eller Vliseline F220. Klipp ut:
F:  68 x 4 cm
G: 15,5 x 11 cm 

Syveiledning:

1) Stykke A. Brett inn og press ca 1 cm på hver kortside. Brett enda en gang, press og sy. Du har da laget dobbel oppbrett på begge kortsidene.

Pattern pinafore dress

2) På den ene langsiden gjør du det samme, men her kan du lage en bredere brett (jeg brukte 2 cm)
3) Den siste langsiden skal rynkes. Da syr du to sømmer paralellt nær kanten (ca 2 mm mellom) med den lengste stinglengden du har på maskinen. Ikke klipp av trådene. Trekk i undertrådene slik at stoffet rynker seg. Fordel rynkene jevnt. Etter rynking skal denne siden være ca 68 cm lang. PS: Bruk samme farge på tråd og stoff, jeg har brukt en kontrastfarge kun for illustrasjonens del. For å fordele rynkene jevnt pleier jeg først å finne midten på stoffbiten som skal rynkes. Når det skal nåles sammen med det andre stoffet finn midten og fordel rynkene jevn på de to halvdelene.


Mønster forklekjole

4) Stryk innleggstoff F på baksiden av det ene stykket B. La det være 1 cm innenfor kanten av B på alle sider. Ta så B og legg rette mot rette på den rynkede siden av A. Det skal stikke ut ca 1 cm på hver side. Sy sammen. Bruk ca 1 cm sømmonn.

Sy forklekjole selv

5) Ta den andre B og legg på andre siden av rynkene (altså rynket stoff i midten, en strimmel på hver side).

Sy forklekjole selv


6) Sy sammen med omtrent 1 cm sømmonn. Denne gangen skal du også sy sammen kortsidene på strimlene (obs: Stoff A må ikke komme inn i sømmen på kortsidene).

Sy forklekjole selv


7) Klipp av hjørnene, klipp av halve sømmonnet, brett ut over på retten og press.


Sy gammeldags forklekjole

8) Brett inn ca 1 cm sømmonn på den åpne siden av begge stykkene B og press. (Det skal sys sammen fra retten senere.) Dette blir linningen.

Sy forklekjole

9) Ta begge stykker C og sy en smal fald på den buede siden. Jeg bruker 2 mm faldefot (les dette for tips til å sy med faldefot). Den rette siden av hvert stykke rynkes.
Etter rynking skal stykket være ca 43 cm langt.

Sy gammeldags forklekjole


Sy fast en strimmel D på hver side av rynkingen som i trinn 4, men sy kun den ene kortsiden. Her brukte jeg ca 7 mm sømmonn. Obs: Pass på at de to skulderremsene blir speilvendte med tanke på falden.


Brett rettsiden ut og press. Brett inn ca 7 mm sømmonn på den åpne siden av begge stykkene D og press.


Gratis mønster forklekjole

10) Ta stykke E. Om du ønsker en blondekant syr du den fast på ene kortsiden. Husk at ca 1 cm går bort i sømmonn, så om blonden er smal legger du den litt innenfor kanten. Her brukte jeg en litt for bred blonde og sydde den derfor kant i kant med stoffet. Stryk på innleggstoff på baksiden av halve stykke E (den delen som blir baksiden av bryststykket) Brett stykket i to med blondekanten ut. Bretten blir øverst på bryststykket. Sy en stikning øverst på bryststykket (motsatt side av der blonden er etter bretting).


11) Legg bryststykket ca 1 cm inn i den åpne siden av hver skulderremse (den siden som har strøket inn sømmonn, men ikke er sydd). Sy sammen ca 3 mm fra kanten. Fortsett hele veien rundt strimmelen med stikningen, unntatt kortsiden som ikke er brettet inn.

3Mønster Madickenkjole

12) Legg bryststykke med skulderremser inn i den åpne siden av linningen omtrent midt på. Sy rundt hele linningen ca 4-5 mm fra kanten.

Pattern oldfashioned pinafore dress



13) Sy knappehull i den ene enden av linningen og i enden av hver skulderremse.
14) Sy i knapper. Forklekjolen er veldig fleksibel i størrelsen. Etterhvert som barnet vokser, lager du bare et nytt knapphull lenger ned på skulderremsene.
Noen har kanskje lagt merke til at jeg ikke har kastet over råkantene. Dette har jeg ikke gjort siden alle råkanter blir gjemt inne i  plagget og kjolene ikke akkurat blir utsatt for hard slitasje her hos meg. Kast gjerne over kantene hvis du ønsker det (sy sikksakk rundt kantene slik at stoffet ikke rakner).

Dette er mitt første forsøk på å lage et mønster, så kom gjerne med spørsmål om det er noe som er uklart og trenger nærmere forklaring. Kom gjerne også med innspill om hvordan jeg kan gjøre mønsteret bedre.
Mønsteret er gratis og kun til personlig bruk. Dersom du syr din egen forklekjole etter dette mønsteret setter jeg stor pris på å se resultatet så send meg gjerne et bilde eller en lenke. Jeg har brukt mye tid på å tenke ut dette mønsteret og å lage forklaringene, så jeg setter stor pris på å bli nevnt om du publiserer ditt resultat.





søndag 3. august 2014

Jeg har begynt å planlegge det nye hobbyrommet mitt. Det blir ikke stort, men det bør bli plass til det meste jeg trenger. Fra før har jeg noen minikommoder som er helt supre til å oppbevare alle småtingene som det gjerne blir endel av... Nå har IKEA fått inn igjen liknende minikommoder så jeg har kjøpt et par til. Litt maling i en koselig farge, og nå er de klare for det nye hobbyrommet:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...