onsdag 23. april 2014

Å sy med faldefot

Synes du det høres ut som en god ide med et redskap som bretter inn falden og syr i en prosess uten stryking og nåling? Da jeg fikk symaskinen min leste jeg om alt det spennende tilbehøret man kunne kjøpe. Faldefot hørtes jo fantastisk ut, så det ble bestilt. Men de ble liggende ubrukt. Leenge. Helt til jeg skulle sy forklekjolen med rysje-ermer. Å vrengesy dem ville blitt veldig tykt. Hvordan kunne jeg legge opp kanten uten at det blir for mye arbeid? Da kom jeg på faldefoten. Det ble litt knoting i starten, men jeg fant da ut av det. Her følger en beskrivelse slik at det forhåpningsvis blir lettere for andre som vil prøve seg:

Slik ser mine faldeføtter ut. De lager (fra venstre) 2mm, 4mm og 6mm bretter.

Trikset med faldeføtter er å få stoffet riktig inn i begynnelsen. Etterpå går det stort sett av seg selv.


Her viser jeg hvordan jeg gjør det med 6mm faldefoten:
1) Først bretter jeg inn ca 5-6 mm brett og legger under foten (som når jeg syr til vanlig). Så syr jeg 3-4 sting før jeg hever sømlabben og trekker ut stoffet igjen. Ikke klipp av trådene. PS: på 4mm faldefoten bruker jeg en smalere brett, og på 2mm ingen brett.


2) Så tar jeg tak i trådene når jeg skal manøvrere stoffet inn i faldefoten.


3) Når jeg senker sømlabben blir stoffet liggende som på bildet under. Det er ikke helt "skrudd inn"  i korketrekkeren, men det gjør det når jeg begynner å sy. 


4) Når jeg syr holder jeg stoffet stødig med begge hendene slik at falden blir rett. Høyrehånden bretter stoffet ca en cm inn fra kanten. (Litt mindre på de mindre faldeføttene) 


5) Slik blir resultatet: Jeg har enda ikke fått helt perfekte kanter, men det er bra nok når stoffet uansett skal rynkes slik som på den gammeldagse forklekjolen:4 kommentarer:

 1. Åh... Men herlighet, da. Jeg har jo en slik liggende. Ubrukt. Orket ikke bruke tid på å finne ut av det, så da bruker jeg istedet timesvis på stryking og nåling...
  Nå skal den frem, altså! Takk for inspirasjon!

  SvarSlett
  Svar
  1. Min lå også ubrukt leeenge, men for et kjekt verktøy! Håper jeg har forklart slik at det er enkelt å forstå:-)

   Slett
 2. Oioioi, kanskje jeg har en sånn! Det fulgte et utall føtter med da jeg kjøpte min Pfaff og jeg har vel kun holdt meg til 2-3 av dem. På tide å prøve ut mer, takk for inspirasjon!

  SvarSlett
 3. Så genialt! Nå må jeg sjekke om jeg har en slik fot:)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...