mandag 28. oktober 2013

Slik syr du dyremasker i filt

Halloween er bare noen få dager unna, men du kan ennå rekke å slenge sammen et kostyme. Søte dyremasker i filt er enkle og raske å lage.

Sew felt fox mask

Her kommer en trinn for trinn beskrivelse av hvordan jeg har laget disse dyremaskene. Det er en veldig grundig beskrivelse slik at hvem som helst skal kunne følge den. Om du har litt erfaring så bare hopp over det som ikke er relevant for deg.

Mønster 
Du kan tegne ditt eget mønster eller skrive ut fra en av lenkene under. Jeg brukte omrisset fra et par av malene (for å få omtrentlig størrelse) og endret på det slik at jeg fikk maskene slik jeg ville ha dem. Vær obs på hvor øynene er tegnet inn. Det kan godt være du bør flytte litt på øyehullene eller gjøre dem større. Mål på den som skal bruke masken.
Tips: Bruk blyant så er det bare å viske bort når du tegner feil (det gjør ihvertfall jeg...)

* Nederst på siden ligger mal til revemasken og hundemasken som jeg har laget.

*Om du bruker mønstert fra Country Woman bør du forstørre det litt. Jeg forstørret det 10% og det ble litt lite for 5-åringen min.  

*Her viser jeg hvordan du går frem om du bruker malene fra Pretty Prudent  

Malen viser bare halve masken (1). Jeg brukte matpapir og tegnet av halve masken (2). Så brettet jeg matpapiret etter midtmarkeringen (3). Til slutt la jeg det på et hvitt papir (for da er det lettere å se strekene gjennom) og tegnet den andre halvdelen (4).

Fremgangsmåte:
1) Jeg tegnet mal til revemasken:


2) Legg over viledon (tykt strykeinnlegg fra stoff og stil) og tegn av (du kan se gjennom).


3) Strykes på filt i grunnfargen


4) Klipp rundt omrisset. Det kan være lurt å bruke en broderisaks for å klippe ut øyne og krinkelkroker. 


5) Klipp til en stoffbit som er litt større enn masken og sy rundt ytterkanten og øynene. Det er lurt å starte på siden rett ved der strikken skal plasseres, sy rundt til andre siden, fest strikken på den andre siden ved å sy noen ganger frem og tilbake over strikken. Når du kommer rundt til den siden du startet på stopper du litt før du er helt fremme. Mål på den som skal ha masken hvor lang strikken skal være (jeg brukte en omtrent 35 cm lang strikk til barnemaskene). Putt strikken inn i det lille hullet som er igjen og sy litt frem og tilbake. Det er ingen krise om du glemmer dette for det er bare å sprette opp der du vil ha strikken og sy igjen etterpå (snakker av erfaring...). Pass på at du ikke syr strikken fast på baksiden når du syr rundt masken (snakker av erfaring...), men hvis det skjer er det bare å sprette opp og sy igjen akkurat der. Husk også å sy rundt øyehullene.
* Tips: Sy sakte, stopp og løft trykkfoten ofte (mens nåla står nedi), drei litt på stoffet slik at kurvene blir jevnere. Bruk tråd i samme farge som filten, så synes det ikke så godt om sømmen blir litt skjev.
Klipp av overflødig filt fra bakstykket.


6) Slik ser masken ut på baksiden (fordi jeg ikke gadd å bytte undertråd...)


7) Tegn av omrisset på detaljene på viledon (hvis du vil lime dem på masken) eller vliesofix (hvis du vil sy dem på masken. Tegn på papirsiden.) Klipp ut.


8a) Om du bruker viledon kan du bare lime på detaljene nå. Jeg brukte "Quick glue" fra Panduro. Ferdig!

Felt fox mask

8b) Om du bruker vliesofix så tar du av papiret og stryker detaljene på masken. De vil sitte fast slik at det blir enklere å sy rundt. Hvis du skal ha detaljer rundt øynene (som på pandamasken) er det lurt å legge dem på før du syr sammen masken (trinn 5). Ferdig!

Tips til kattemaske: Til kattens værhår brukte jeg en litt tykk stiv sytråd, slo noen knuter på og sydde gjennom filten fra forsiden. Knyt på baksiden.
Mal til revemaske og hundemaske:
Jeg har scannet malen jeg lagde, men er ikke så flink i data så jeg legger det ut som bilde her. Du kan lagre bildet på din pc og skrive det ut som en helside. Da blir størrelsen omtrent den samme. Original størrelse på reven fra ytterste tipp til tipp er drøyt 21 cm. Da passer masken til større barn og voksne. Hundemasken passer best til små barn. Forstørr evt på kopimaskin eller ved å beskjære bildet før du skriver ut. Jeg brukte innstillingene "vanlig papir" og "tekst" da jeg skrev ut, og det fugerte helt greit. Kos dere:-)

Pattern fox mask


Patter dog mask


Nå har jeg registrert meg hos bloggurat: http://bloggurat.net/minblogg/registrere/b403465e05d8a5bb1235b11299baf314ba73de8d

9 kommentarer:

 1. Tusen takk! Kjempefin tut! Du kunne ikke lagt ut mønster på revemasken din da?...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har scannet mønsteret for å gjøre det, men vet ikke hvordan (det skorter på det datatekniske). Jeg prøver å legge ut PDF. Ellers kan jeg sende deg på mail.

   Slett
  2. Det var visst ikke PDF men JPG. Jeg legger det ut med full oppløsning så kan du prøve å lagre/skrive ut. Hvis det ikke blir rett størrelse kan du kanskje endre på det ved utskrift?

   Slett
 2. Kjempefin blogg du har! :) Og for noen FIIINE dyremasker! Trur jammen jeg skal sy noen slike i julegave til barnehagen. :) Har lagt meg til som følger på bloggen din (du er hjertelig velkommen til å følge meg også, selv om det ikke er noe særlig aktivitet der inne nå, men det kommer :))
  Klem fra Ida (Tjooho! på sykroken)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Koselig at du stikker innom:-) Nå skal jeg titte innom bloggen din også.

   Slett
 3. Hei, og takk for koselig kommentar på bloggen min!
  Dyremaskene dine er kjempefine, de ser jo helt proffe ut. Takk for tut også, kanskje jeg får prøvd meg på noe liknende en dag.
  Jeg la meg forresten til som følger på bloggen din ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det:-) Kjempekoselig at du vil følge meg. Jeg følger allerede deg:-)

   Slett
 4. For noen flotte masker. Tusen takk for at du deler dette! :) Revemaskene passer utmerket når ungene skal ha framføring av "Ylvis - the fox". Dette blir bra!! Igjen tusen takk!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott at du liker maskene:-) Der er enkle å lage og supre når ungene skal kle seg ut.

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...